Considerant que diversos éssers vius construeixen refugis de fulles, herbes i fibres naturals, aquests materials són possiblement els primers materials de la construcció fets servir pel gènere humà, quan les coves i altres refugis naturals no estaven disponibles.
En l’ús d’entramats vegetals per a la construcció podem diferenciar entre sistemes vius i sistemes en sec. En l’arquitectura tradicional sempre ha esdevingut un recurs natural amb diverses aplicacions pràctiques amb funcions d’ombreig, d’estètica i d’absorció acústica.

Al nostre entorn ens trobem diverses espècies vegetals que amb la seva estructura elàstica i resistent i la seva versatilitat de formes, es pot arribar a construir un seguit d’elements arquitectònics gairebé il·limitat. Aquests són, entre d’altres, el bambú, el vímet, l’avellaner i la canya.
El Bambú és una de les famílies botàniques més extensa (centenars de gèneres diferents) i important per a la humanitat, tant pels seus múltiples usos i infinitat d’aplicacions (s’han descrit més de 1.500). És l’única família de gramínies adaptada per a construir boscos i demostra una enorme adaptabilitat a diferents sòls i ambients. A més, el seu creixement és dels més ràpids del planeta, arriba a la seva edat adulta només en 4 anys i genera molta més biomassa per any/ha/tona que els seus homòlegs arbres. El bambú no és autòcton del nostre continent, però en canvi podem trobar plantacions a diferents indrets que persones del passat el van arrelar en els nostres boscos. També és possible plantar-lo i cuidar-lo i aconseguir així un recurs de primera mà de ràpid creixement i apte per a ús estructural.

El Vímet és una fibra vegetal que s’obté d’un arbust de la família dels Salzes i es teixeix per a la construcció de mobles, cistells, etc. en sec però també per a estructures autoportants en viu. Les seves principals característiques són la seva rigidesa (similar a les fustes més utilitzades) però alhora és molt flexible i mal·leable.

L’avellaner (Corylus Avellana) és probablement la fibra vegetal més extensa en el nostre territori. Abundant als Pirineus i Prepirineu i no tant a les zones litorals. És per tant, juntament amb la canya, les fibres més locals i abundants que disposem. N’existeixen moltes varietats i és probablement la fibra natural amb més desconeixença actual de les seves característiques i aplicacions. A part d’avellanes, en podem obtenir fusta, flexible i elàstica, usada per a fer cistells, bastons, cèrcols de botes o inclús cabanyes. És un material, a més, molt beneficiós per a la salut dels nostres cultius i, inclús, amb propietats dins el món de la geobiologia com és l’ús com a varilles per als saurins.
Concretament, la construcció amb canya americana (Arundo Donax) és un model de construcció que respecta la natura com a principi fonamental. Incentiva l’ús de materials naturals, realment abundants i renovables. A més la neteja de canyars ajuda a prevenir incendis i riuades, estimula el creixement de la planta, afavorint la fixació de grans quantitats de CO 2 i millora la qualitat del material any rere any. S’optimitza el material per a construir estructures flexibles i orgàniques, però també fortes i estables, capaces de resistir vents, inundacions i fins i tot terratrèmols.
Avui en dia, gràcies a la recuperació d’oficis per part d’algunes professionals joves, tornem a utilitzar aquests materials entramables per a aplicacions tradicionals, com és el cas de la cistelleria, dels canyissos o d’eines de pesca.

El curs “Entramats vegetals. Un recurs natural Estructural” es centra en el coneixement de diferents tipus d’entramats vegetals, les seves característiques (durabilitat, elasticitat i resistència com a fet comparatiu) i en les possibles aplicacions en l’arquitectura actual. Es valorarà tècniques ancestrals i les combinarem amb metodologies més actuals. S’estudiarà i s’aplicarà l’ús de materials com la canya (Arundo Donax), el vímet (família Salix), l’avellaner i el bambú, comprovant les seves propietats i limitacions físiques a partir de l’aplicació pràctica.

Objectius Generals del Curs

1 Coneixement de les possibilitats i límits d’aplicació d’entramats vegetals en l’arquitectura. Múltiples aplicacions i característiques.
2 Breu recorregut de l’aplicació d’entramats vegetals en l’arquitectura i coneixements que han integrat entramats vegetals en projectes funcionals recents.
3 Transmissió dels coneixements pràctics necessaris per a la construcció d’una estructura autoportant amb cada un dels materials estudiats al curs (Arundo Donax, Bambú i Avellaner).
4 Posar a l’abast de les alumnes les especificacions mínimes necessàries per a la realització de detalls constructius tals com el “nuat”, les “fonamentacions” i la “protecció al sol i a la pluja” de les citades estructures autoportants.

Participants:

Des de persones interessades a poder construir una estructura per a una mateixa fins a professionals del món del disseny d’interiors passant per arquitectes i tècnics de la construcció.

Programa:

TEORIA:

Visió històrica i actual de l’aplicació d’entramats vegetals en l’arquitectura. Tipus de materials d’unions i lligats. Resistència, elasticitat i durabilitat dels diferents materials entramables. Punts forts, punts febles. Fonamentacions. Cobriments. Relació de les fibres vegetals amb altres materials de construcció, com l’argila, el guix, l’escaiola, la pedra i la calç.

PRÀCTICA:

-Realització d’un umbracle (estructura lleugera autoportant) a partir d’una tècnica de construcció amb feixos de canya (Arundo Donax) seguint el mètode d’Investigació Canyera. Es realitzarà la recollida i preparació de la canya, d’origen local, i es construirà una estructura. Es practicarà amb diferents usos de la canya, es practicaran diferents nusos i compatibilitat amb fonamentacions.
-Realització d’una estructura recíproca amb bambú local. Amb nuat vegetal.
-Realització d’una cúpula (estructura lleugera autoportant) amb avellaner. Es realitzarà la recollida i preparació de les vares, d’origen local, i es construirà l’estructura.
-Prepararem i utilitzarem diferents tècniques per a preparar els materials per entramar, encanyissats, llates, trenats, etc.
-Realitzarem una visita d’un umbracle infantil fet en vímet viu.

Formadors:

Oriol Rosselló: Arquitecte membre de CATS i membre fundador de bangolo.com.
Marc Fando: Membre del Col·lectiu Investigació Canyera del col·lectiu d’arquitectes VOLTES; investigadores i aplicadores.
Aleix Grifoll Bravo: Professional del treball amb entramats vegetals i, concretament, amb el mòn de la cistelleria.
Martí Ferrer i Fornells: Membre de l’Escola Orígens. Ferran Noguera: Especialista en unions metàl·liques per a entramats vegetals i ferrer.

Hores lectives: 22 hores

Data i horari:

15-16-17 de Juny de 2018, de Divendres a Diumenge.
Divendres
10-10.30h: Arribada de les participants a l’escola. Presentació del curs a càrrec de l’escola Orígens
10.30-11h: Quin és el contingut del curs? Característiques dels materials: durabilitat, elasticitat i resistència. Límits i aplicacions dels materials.
11-12.30h: Dinàmica: anem a tallar canyes. On creix la canya? Quan i Com la tallem? Anem a tallar avellaner. On creix l’avellaner? Quan i com tallem les vares? Eines i seguretat.
12.30-14h: Dinàmica: Aprenem a fer nusos aplicats a estabilitzar una estructura recíproca de bambú.
14-16h: DINAR
16-18.30h: Dinàmica: Construïm una cúpula autoportant d’avellaner. L’experiència de les cabanyes d’Argelaguer i el principi de reiteració constructiva.
18.30-20h: Xerrada (Oriol Rosselló) Context històric Entramats Vegetals i aplicacions actuals.
Dissabte
10-14h: Dinàmica: Preparació Feixos de Canyes (Arundo Donax) + Nus ByStrinkel amb Corda de cànem i classificat de canyes. Fonamentacions específiques en entramats. Com evitar el podriment i assegurar la transmissió de càrregues. Fabriquem els arcs. El nus helicoïdal amb corda de sisal.
14-16h: DINAR
16-19h: Dinàmica: Aixequem l’estructura. Encaix amb fonamentacions i trava de l’estructura. Fem treballar els arcs. Nuem els arcs entre ells. De l’arc simple als arcs col·laboradors. Col·loquem els nervis (estructura secundària). Preparem per l’entramat final. Prova de càrrega de l’estructura.
19-20h: Xerrada (Marc Fando) Tot sobre l’Arundo Donax. Detalls i sistemes constructius, obres realitzades.
Diumenge
9-14h: Cosim les estructures aixecades, entramat de vímet, bambú, avellaner i canya.
14-16h: DINAR
16-17h: Visitem el pati de l’escola bressol de Les Planes d’Hostoles. Una experiència bio construïda. Avaluació general i dubtes. Cloenda del curs.

Material proporcionat per l’Alumne

Roba còmode i per embrutar.
Botes de seguretat o rígides.
Paper i llapis.
Eines susceptibles a ser analitzades o utilitzades pel curs (peladors, podalls, serres, etc.)* (aquest material no és necessari pel desenvolupament del curs)

Material proporcionat per l’Escola

EPIs (Equips de Protecció Individual) ulleres i guants, eines manuals de tall per a realitzar les pràctiques.
Documentació informativa i apunts digitalitzats.
Informació general
L’organització del curs no es fa càrrec de la manutenció, simplement ofereix el servei.

Àpats: Al començar la jornada es proposarà als participants un dels restaurants del poble, menú amb preu especial per a l’Escola Orígens. Sempre essent opcional i voluntari de cadascú.

Pernoctació: L’Escola ofereix la possibilitat d’allotjar-se al Mas la Vedruna (apartaments rurals al mateix poble) a un preu especial pels participants.

Cafeta: Durant les jornades a l’Escola hi ha servei de cafeta, infusions, pica-pica, … obert als participants.
A tots els participants que assoleixin un 80% d’assistència a la formació se’ls lliurarà un Certificat d’Aprofitament.

Preus

Preu General: 198 €
Preu descompte Estudiant o alumne Escola Orígens*: 158 €

Per incriure’t contacta’ns a info@escolaorigens.com

* Per poder aplicar el descompte d’estudiant s’ha d’acreditar mitjançant còpia compulsada del carnet d’estudiant, pagament de la matrícula o document que evidenciï la condició d’estudiant.
* El descompte corresponent a l’alumne de l’escola Orígens s’aplicarà aquells alumnes que han fet algun curs organitzat per l’escola Orígens.
* Els preus indicats estan exempts d’IVA. Les activitats formatives d’acord el que estableix l’article 20 de la Llei del Impost sobre el Valor Afegit (Llei 37/1992), queden exemptes d’aquest impost.

Lloc
ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció
C/ La Roureda, 5-7.
17172. Les Planes d’Hostoles (Girona)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.