Un exemple pràctic

De vegades som conscients de que seria important rehabilitar la nostra llar/oficina per estalviar energia i, per tant, diners. Però sovint no sabem per on començar. No té res d’estrany, doncs és quelcom que fa relativament poc que s’està fent i el mercat, encara que no ho sembli, acostuma a generar més confusió que altra cosa.

En primer lloc cal tenir una partida pressupostària preparada (al voltant dels 50.000€ per una superfície d’uns 200m2 per fer-nos una idea a títol d’exemple). Estaríem parlant d’uns 250€/m2. Es pot treballar perfectament amb menys i realitzar les actuacions estratègicament més adients, és a dir, les que tinguin més impacte en l’estalvi d’energia de totes les que es necessitin.

Hi han tècniques més invasives que altres que poden alterar el dia a dia de la família o de l’oficina i absolutament totes tenen avantatges i inconvenients. Per això cal destria-les amb bon criteri. A tall d’exemple, si ens fixem en una de les estrelles de la rehabilitació energètica: el SATE (Sistema d’Aïllament Tèrmic Exterior):

AVANTATGES

‐Eliminació de ponts tèrmics: l’envolvent tèrmica  (pell de l’edifici) és contínua en façana amb la conseqüent eliminació dels seus ponts tèrmics integrats (trobada entre la façana i els forjats, brancals d’obertures, etc). -Inèrcia tèrmica: aquests sistemes permeten  aprofitar la inèrcia tèrmica del tancament original.
‐Compatibilitat amb la utilització de l’edifici: La  rehabilitació es realitza des de l’exterior de l’edifici per tant es pot realitzar sense desocupar‐lo.
‐No redueix superfície útil interior de l’habitatge o  entitat.  

INCONVENIENTS

‐Obliga a actuar en la globalitat de la façana, per  tant no és viable com a proposta de millora per a un únic habitatge o entitat de l’edifici en cas d’habitatge plurifamiliar.
‐No és adequat en façanes amb un alt risc  d’impacte, com és el cas de plantes baixes molt accessibles, en aquests casos s’ha de protegir l’aïllament, per exemple amb un aplacat de pedra. ‐Increment gruix de façana: S’ha de valorar la  viabilitat d’aquest increment des del punt de vista d’ocupació del sòl.
‐Pot alterar l’aspecte estètic de la façana, aquesta  solució no és una opció en el cas de façanes protegides arquitectònicament.
‐Són necessaris elements auxiliars d’execució (bastides). 

A més, un SATE es pot fer amb materials poc o gens sostenibles i poc o gens saludables o amb un alt standard ecològic i saludable. És a dir, son força les variables que intervenen per decidir com actuar. És per això que recomanem contractar un tècnic que analitzi totes aquestes variables i que us faci un pressupost de totes les intervencions desglossat per partides. Llavors, vosaltres, en funció del vostre pressupost i seguint el criteri de prioritats establert pel tècnic, podeu executar les partides que més us interessin.

Si us adreceu directament a un industrial, com és natural, sempre us posarà el seu producte per davant sense mirar altres alternatives, doncs en el millor dels casos pressuposen que ja les heu mirat vosaltres. Aquest post és per fer-vos veure les variables que hi intervenen per a que pugueu prendre les millors decisions possibles.

Per exemple, en el cas que il·lustra la imatge de capçalera, podeu veure com s’han decidit tot un seguit de diversos sistemes després d’haver analitzat en el lloc: la orientació de la façana, la composició del mur, els nivells d’utilització dels espais per part dels usuaris, les inversions prèvies en energies renovables, etc.

En moltes ocasions els propietaris inverteixen en millors màquines, però no inverteixen en millor aïllament. En aquest cas, els usuaris eren conscients d’aquest dèficit i han demanat ajut a un professional. Nosaltres hem visitat el lloc, hem decidit conjuntament quines mesures eren possibles i quines no i hem fet uns amidaments per a que tots els industrials pressupostin sobre el mateix concepte, de manera que sigui possible comparar ofertes. Si no s’opera amb un mateix full de ruta per tothom, és molt fàcil que un comercial ens ensarroni amb les virtuts del seu producte. A tots ens ha passat.

Si aïllem molt bé (per sobre dels gruixos més convencionals), ventilem bé per la nit i col·loquem uns ventiladors de sostre, podem assolir el confort tèrmic a l’estiu sense necessitat d’instal·lar aire condicionat. Sabeu quin estalvi econòmic suposa això? I molt sovint és més pràctic instal·lar una doble porta a l’accés de l’habitatge/oficina que qualsevol altre tipus d’intervenció com en el cas que ens ocupa:

Les portes de diferents estances principals i la d’accés a l’habitatge donaven en aquest doble espai. Amb aquesta doble porta, protegim els espais més viscuts de pèrdues tèrmiques vers l’exterior i entre ells

Finalment, recordeu que molt probablement caldrà demanar llicència d’obres a l’ajuntament i, per tant, s’haurà de generar el document pertinent. Les taxes de la llicència d’obres, del projecte i sobre tot l’IVA del conjunt de l’operació, son despeses que s’han de contemplar des de bon començament, així com les possibles subvencions a les que l’actuació es pugui acollir. Per abordar el món de les subvencions cal paciència i mirar-les totes bé i no enfonsar-te si es descobreix que els fons ja s’han esgotat. Paciència i persistència us duran a bon terme.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.